WHIN er et nettmagasin som inspirerer deg til å utforske Norge.

Sikkerhet til besvær

16/ 02/ 2012 under Kultur

Helt siden de grufulle terrorangrepene mot USA den 11. September 2001 har flysikkerhet stått i høysetet
over hele verden. Et utall sikkerhetsfirma sitter med gullkantede avtaler og håver inn store pengesummer på myndighetenes terrorfrykt. Mange lengter tilbake til de gode gamle dager da man kunne gå om bord i et fly uten omfattende kontroll.

sikkerhet Sikkerhet til besvær

Moskva 1989: Som ung biologistudent står jeg i sikkerhetskontrollen på flyplassen på vei til Sibir for å gjøre feltarbeid. «Cholodnoe oruzhie» – «kaldt våpen», sier sikkerhetsvakten å peker bryskt på skjermen. Jeg ser omrisset av en svær kniv i håndbagasjen min og kjenner rødmen stige helt opp under hårrøttene. Uffda, det var den rustne tollekniven som jeg hadde med meg på siste fjellturen i Rondane. Den hadde jeg helt glemt. «Cholodnoe oruzhie», gjentar vakten. Jeg stotrer frem en slags forklaring på vaklende russisk. Min russiske ledsager tar over dialogen med vakten, og forklarer at jeg er en berømt norsk biolog som er helt avhengig av kniven for å gjøre arbeid i felten. Dette argumentet godtok sikkerhetsvakten og jeg slapp inn på flyet med kniven i håndbagasjen. Ja det var tider det!

Agadir 2012: Jeg er på vei gjennom sikkerhetskontrollen etter avsluttet ferie, og gjør meg klar til å ta av meg belte, mobiltelefon, sko, i tillegg til at jeg hadde lagt alle tannpastatuber og små shampoflasker i en plastpose. Jeg ser spørrende på sikkerhetsvakten og forteller at jeg også har en PC i ryggsekken. «Never mind, just leave it there», sier han og skysser meg gjennom. Da jeg kom ut i avgangshallen så jeg at jeg også hadde en svær flaske vann i en plastpose. Den ble ikke oppdaget. Ja, helt konsekvent er man tydeligvis ikke rundt omkring i verden.

Bergen 2012: Full alarm på Flesland lufthavn. En kvinne har kommet seg gjennom sikkerhetskontrollen med en brødkniv i håndbagasjen og forsvunnet i folkemengden. Siden man ikke kunne lokalisere den mistenkte damen, så måtte man tømme hele avgangshallen for passasjerer og sende alle gjennom sikkerhetskontrollen en gang til. Dette tok flere timer og påførte passasjerene og flyselskapene store forsinkelser. Nei, i Norge avviker man ikke en millimeter fra prosedyrene, uansett hvor ubekvemt det er for de reisende.

Når man går om bord i et fly er det selvfølgelig godt å vite at det ikke sitter en eller flere galninger der med farlige våpen. Samtidig er det mange som har en følelse av at det sikkerhetsapparatet vi har i dag er totalt overdimensjonert i forhold til den reelle trusselen. Man kan jo håpe på at sikkerhetshysteriet kjølner noe ettersom tiden går etter 11. september 2001. I tillegg ser man at ny teknologi kan gjøre kontrollene raskere og mindre inngripende. Etter initiativ fra EU fjerner man i 2013 forbudet mot å ta ulike væsker med om bord i flyet. Dette er fordi ny skannerteknologi kan skille mellom ufarlige væsker og bombemateriale. Så verden går jo fremover, heldigvis.

Om forfatteren og illustratøren:

Børre Bjørnsen er utdannet biolog og lektor. Han har jobbet i folkehøgskolen og drevet eget firma.

Charles Ravndal er web og grafisk ansvarlig, redaktør og journalist i WHIN.

Skriv kommentar