WHIN er et nettmagasin som inspirerer deg til å utforske Norge.

101: Myrna Braza

28/ 03/ 2012 under Kultur

Myrna Braza er en 28 år gammel sanger og låtskriver fra Bergen. Hun er halvt filippinsk, og har vokst opp i en musikerfamilie. Myrna er fantastisk vakker. Hun har vokst opp med ett ben i den filippinske kulturen som hun har fra sin far, og ett ben i den norske kulturen, som hun har fra sin mor. I tillegg til å synge på konserter, skrive musikk og spille inn plater, underviser hun sangelever på Rytmisk sangsenter i Bergen.

- Jeg er vel egentlig født musiker. Musikk har jeg fått gjennom blodet. Det har vært en helt naturlig del av min hverdag. Når man har foreldre som er musikere setter det en del krav til en selv, hvis man velger å bli musiker selv, naturligvis. Jeg begynte tidlig å synge i mikrofon og stå på scenen. Første gang jeg opptrådte ordentlig var jeg syv år, så det å stå på scenen og det å synge har egentlig alltid vært en del av meg.

myrna01 101: Myrna Braza

Myrna Braza fremfører sine egne sanger som hun lager i samarbeid med den kjente produsenten Thomas «Tomtom» Haugland fra tomtomstudio, som har jobbet med artister som Lars Vaular, Gest, Kaizers Orchestra m.fl.

- Jeg holdt på med musikk ved siden av skolen, og traff en del andre mennesker som drev med det samme, og vi laget musikk sammen. I 1998 traff jeg han som nå er min produsent, Tomtom, og vi spilte inn låter jeg hadde skrevet i hans studio. Musikk er så mye mer enn bare tekst og melodi. Jeg skriver sanger, men jeg er også med på å lage arrangementet rundt. Fra første akkord blir laget til siste finish på låten er jeg med 100% i prosessen. Men det blir ikke musikk uten Tomtom ved min side.

myrna02 101: Myrna Braza

Hva var det som virkelig fikk deg til å begynne med musikk?
Det var da jeg var tolv år og laget min første låt. Det var en fantastisk opplevelse, og jeg tenkte, «oi, kan jeg gjøre dette»? Det ble faktisk en melodi, det ble et refreng, jeg lagde korarrangementer og min far spilte gitar, og vi spilte dette inn. Jeg husker jeg brukte dette på scenen sammen med et par venninner. Jeg tror det var første skrittet inn i «artistverdenen». Å være artist i seg selv kan ofte innebære at du kun synger låter, men det er musiker jeg er. Jeg må skrive min egen musikk.

Hvilke stilarter regner du deg som en del av?
Når jeg skriver musikk så tenker jeg aldri på stilarter. Mange assosierer meg med soulmusikk. Det bare blir slik, jeg kan ikke noe for det. Når jeg er i studio, lager jeg bare noe som treffer meg der og da. Jeg tenker ikke over hvilken stil det er. Jeg håper til slutt stemmen min vil bære sitt preg alene, at jeg blir definert som noe eget, og at når man hører musikken min så tenker man: «det er så typisk Myrna, dette er hennes greie, en egen sjanger.»

Har du opplevd at noen dømmer deg eller musikken din, og ser ned på deg som musiker?
Der har jeg vært utrolig heldig. Hittil i karrieren har jeg så og si bare fått positive tilbakemeldinger. Jeg har kanskje et par ganger opplevd å få noen ekle telefonsamtaler etter TV-opptredener, men det dreide seg overhodet ikke om musikken min. Det dreide seg om menn som kom med slibrige kommentarer. Men sånt må man bare overse. Ellers tenker jeg at man enten liker musikken min eller ikke. Det er opp til lytterne å bestemme. Jeg vil alltid være meg selv og lage den musikken jeg vil, og tror dette er en sunn holdning å ha i denne bransjen. Det å være kjendis og å være kjent for noe er to helt forskjellige ting. Jeg har lyst til å være kjent for musikken min fordi jeg er en bra artist og en bra låtskriver. Jeg har ikke lyst til å være den kjendisen folk snakker om og spør: – «Hun Myrna hva gjør hun egentlig? Hun er alltid på TV, men hva er det hun eeeegentlig driver med? Synger hun?» Dét livet kan jeg fint klare meg uten. Det skal ikke være noe spørsmål om hva jeg gjør. Jeg ønsker å bli assosiert med musikk og sang. Så får jeg heller overse kjipe kommentarer om de skulle komme, og heller ta til meg alle de positive!!

myrna03 101: Myrna Braza

Hvilke musikalske forbilder har du og hvor henter du inspirasjonen din fra?
Skrivemessig kan jeg bli inspirert til å skrive en hel låt basert på et ord, eller en kul setning. Jeg har blitt inspirert av Paolo Coelho, og boken hans The Manual of the Warrier of Light.
I musikken henter jeg inspirasjon fra Esperanza Spalding, en jazzsangerinne som jeg oppdaget på Nobelsprisen. China Moses, hun hørte jeg første gang på NattJazz i fjor. Melody Gardot har nydelig musikk og tekster. Jeg tror jeg befinner meg på Jazzplaneten nå om dagen. Earth Wind and Fire er også helt fantastiske. Det er så mye fantastisk som skjer musikalsk, små kule detaljer, heftige breaks, og det låter stort og massivt og fengende. Elsker det! Erykah Badu lager gode behagelige låter, og India Arie er utrolig insprerende, både låt- og sangmessig. Jeg liker tidløs musikk, musikk som setter seg i sjelen og alltid vil være vakker.

Har du noen absolutt favoritt?
Ja. En som har inspirert meg enormt mye er Jill Scott. Hun er en helt rå sangerinne fra USA. Hun er en artist som jeg håper å bli. Ellers er samboeren min, familien, svigerfamilien og vennene mine også en stor inspirasjon for meg. De er der, jeg kan snakke med dem, og de gir meg alltid ubetinget støtte.

myrna04 101: Myrna Braza

Hva er det beste med musikkbransjen i dag?
Det er at man kan jobbe selvstendig. Å ha kontroll på det jeg skriver, det jeg gir ut, det administrative. Jeg står foreløpig for mitt eget management, har mitt eget plateselskap og booker mine egne spillejobber. Den negative siden med dette er at så mange andre gjør det samme, og det blir en jungel av musikk der ute, og det er vanskelig for de største aktørene å legge merke til de som faktisk er her for å bli og som har en fremtid i musikkbransjen. Noe jeg tror og håper at jeg har. For jeg ønsker selvfølgelig å ha dem som sitter med større innflytelse og kan hjelpe meg å spre musikken til et større publikum med på laget. Men kanskje jeg må jobbe enda litt mer og bevise enda litt til for å oppnå dette? Seriøs er jeg iallfall, og musikk kan jeg. Så nå lærer jeg det jeg kan på veien, som forhåpentligvis gjør meg til en artist som stiller sterkere, spesielt i de periodene der jeg ikke er «super-aktuell med splitter ny musikk», og bare kan fortsette å holde konserter, skrive musikk og lære bort det jeg kan. Det viktigste av alt er at jeg fortsetter å elske det jeg driver med. Skulle dét forsvinne, så forsvinner også musikken. Da er det ikke verdt å holde på med musikk lenger.

Ellers har jeg verdens beste publikum – jeg vil jo heller ha 1000 følgere som elsker musikken og stiller på konserter, enn 20.000 som glemmer deg så snart du ikke er på TV lenger. Jeg prøver også å lære sangerne jeg coacher å ha det mer gøy på scenen. Jeg forteller dem at scenen er deres, de kan gjøre som de vil. «Beveg deg i det minste»! Ta musikken på alvor, men ikke så voldsomt høytidelig. Huske på å kose seg samtidig!

myrna05 101: Myrna Braza

Hva skjer i fremtiden?
Masse!! He, he. Jeg fortsetter å være en stor drømmer. Jeg har spilt i en del norske byer, men jeg har til gode å dra på turne. Jeg har veldig lyst til å dra på turne i hele Norge, i Skandinavia og jeg håper også i Europa og resten av verden. Jeg slapp nylig singelen og musikkvideoen til «Save Me», og jeg håper å få gitt ut mitt andre soloalbum på bursdagen min i november. Jeg vil spille rundt omkring på ulike store og små festivaler, og klubber rundt om i verden. Jeg skal fortsette å skrive musikk og coache andre vokalister. En gang i fremtiden håper jeg å få utgitt andre artister på plateselskapet mitt. Sjelfull musikk som jeg digger og som jeg har tro på. Jeg kommer ellers til å synge til jeg blir gammel og grå. Men aller først skal jeg til Oslo lørdag 12. mai og spille konsert på Rockefeller, og konkurrere i Norgesfinalen av bandkonkurransen Emergenza. Da håper jeg det kommer mange og heier.

Har du en hemmelighet?
For mange år siden hadde jeg et veddemål med Yosef i Madcon/The Voice, om at jeg skulle klare å få skyss hjem i en søppelbil. Dette var selvfølgelig etter en fest og sent på natten. Jeg fant første og beste søppelbil på Vika i Olso og dunket på ruten, og spurte pent om sjåføren kunne kjøre meg hjem. Til alles overraskelse og latterkick gikk han med på det! Så jeg har faktisk haiket med en søppelbil, og sørget for at mannen ikke misset et eneste hjørne, hahah!

Her er Myrna Brazas nyeste singel «Save Me»

Om forfatteren og fotografen:

Odd Roald Ravndal jobber som kjøpmann i Narvesen. Han kan kontaktes på ora042@gmail.com.

Charles Ravndal er web og grafisk ansvarlig, redaktør og journalist i WHIN.

Skriv kommentar